Stadswandelingen

De Haagse Rotterdammer Vera Harmsen leidt u graag rond in de stad. Zij heeft twintig jaar ervaring met het gidsen door Rotterdam. Dordrecht, Delft, Schiedam en Den Haag. Kijk mee door de ogen van beeldend kunstenaar Vera Harmsen en doe nieuwe verrassende ontdekkingen in uw eigen stad.

Na afloop van de stadswandeling werkt u, onder leiding van beeldend kunstenaar Doortje van Ginneken, in het Atelier Westeinde uw indrukken uit met krijt en acrylverf. Voor deelname is geen schilder- of tekenervaring nodig.

1. Zwierige lijnen door Den Haag  

De architect Wolf bracht aan het einde van de 19e eeuw de Wiener Secession vanuit Wenen naar Den Haag. Al wandelend door het centrum van Den Haag, richten wij onze blikken omhoog en ontdekken pareltjes van Jugendstil. Zo’n dertig woningen en winkels met grote etalages, gebouwd tussen 1895 en 1911, zijn bewaard gebleven. Zoals die van de befaamde Haagse bakkerij Krul (u weet wel van “Geen gelul, eet gebak van Krul”). Onderweg maken we alvast schetsen van enkele details.

2. Van Haags Gemeente Museum, langs de Koetshuizen naar de Strandstoel 

De wandeling gaat door het Statenkwartier en Duinoord met zijn Art Nouveau panden en de kenmerkende architectuur van Berlage. We letten vooral op de sculpturale details. Via de zwierige stadsaanleg van architect Dudok, die ons leidt langs het Sweelinckplein en de koetshuizen, komen we uiteindelijk uit bij het Scheveningse strand.

Vergeet niet uw digitale camera/smartphone mee te nemen.

3. Zeeheldenkwartier, een uniek stukje Den Haag

Dit gebied was oorspronkelijk veengebied en was eigendom van koningin Anna Paulowna, de weduwe van koning Willem II. Zij heeft altijd geweigerd om haar landgoed Rustenburg te verkopen aan de gemeente. Na haar overlijden in 1865 waren particuliere ontwikkelaars de gemeente te snel af en kochten de grond via haar dochter, prinses Sophie. Daar ligt nu het Zeeheldenkwartier. Gelukkig zijn de Koninklijke stallen met fraaie tuin en het verborgen artiestenhof bewaard gebleven.

Maar hoe zat het nou eigenlijk met die Zeehelden?

Informatie

Docent: Vera Harmsen
Vera Harmsen is afgestudeerd aan de Willem De Kooning Academie, studierichting plastische vormgeving. In 1993 aangevuld met HR&O docentenopleiding ruimtelijk constructieve- en keramische vormgeving. Tevens kunstgeschiedenis en kunstbeschouwing. Vakdidactiek, onderwijskunde en praktijkervaring. Vera maakt beelden en assemblages en olieverfschilderijen. Haar werk bevindt zich in de collectie van particuliere verzamelaars en bedrijven, waaronder de Caldic Collectie.
Locatie: verzamelen Atelier Westeinde | www.atelierwesteinde.nl
Duur: 4 uur
Kosten: vanaf 4 personen: € 40 p.p. | 9-12 personen: € 35 p.p. Inclusief materiaalkosten, koffie/thee
Extra: Borrel of lunch vanaf 4 personen: € 10 p.p. | 9-12 personen: € 7,50 p.p.
Contact: cadocabinet@gmail.com

 

 
Vera Harmsen